Not Found

The requested URL /jquery-1.6.3.min.js was not found on this server.

Additionally, a 404 Not Found error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.

Bolile venoase in Romania. Noi date epidemiologice

Insuficienta Venoasa Cronica continua sa reprezinte o problema majora de sanatate din cauza afectarii calitatii vietii pacientilor, putand provoca uneori chiar diferite grade de invaliditate.

Studiile populationale efectuate de diversi autori confirma faptul ca Insuficienta Venoasa Cronica este o patologie frecventa. Astfel, in Germania, 15% din populatia adulta prezinta vene varicoase, in timp ce in Suedia, 3—50% din populatie sufera de Insuficienta Venoasa Cronica. In Statele Unite ale Americii se considera ca intre 10% si 35% din populatie sufera de o afectiune venoasa.

Cu toate ca, dupa cum se poate constata, Insuficienta Venoasa Cronica este una dintre cele mai raspandite boli de pe glob, ea este in mod frecvent neglijata si subestimata, atat de catre medici, cat si de catre pacienti.

Aceeasi situatie este intalnita si pe teritoriul Romaniei. Dupa cum a aratat studiul SEPIA (primul studiu epidemiologic din Romania privind prevalenta Insuficientei Venoase Cronice, desfasurat in perioada Mai -  Iunie 2004), aproximativ 32% dintre pacienti au semne sau simptome de boala venoasa. Cifrele rezultate sunt ingrijoratoare: 53% dintre pacientii cu afectare venoasa nu erau diagnosticati anterior includerii in studiu, iar 61% dintre pacientii cu Insuficienta Venoasa Cronica erau netratati. Principalii factori de risc incriminati in aparitia bolii venoase au fost: ereditatea, ocupatiile cu risc, stilul sedentar de viata al pacientilor.

Mai mult, boala venoasa este o boala cronica, progresiva, ce evolueaza in lipsa unui tratament adecvat spre complicatii dificil de tratat, limitand desfasurarea unei activitati fizice normale. Aceasta, impreuna cu lipsa de informre si de educare a pacientilor cu IVC, face ca numarul cazurilor cu stadii severe de boala venoasa care se prezinta la medic sa fie destul de insemnat.

Acesta a fost si unul dintre principalele argumente care au stat la baza organizarii unui al doilea studiu epidemiologic privind Insuficienta Venoasa Cronica in Romania.

P.E.G.A.S. reprezinta acronimul pentru Prevalenta Edemului de Gamba in Ambulatoriu – Studiu epidemiologic si este un studiu transversal desfasurat in perioada iunie – iulie 2006, incluzand 15 centre situate in 8 mari orase de pe intregul teritoriu al tarii. La acestea au participat 32 de medici specialisti de medicina interna, dermatologie si chirurgie vasculara, carora li s-au adaugat 80 de medici de familie.

Scopul principal al Studiului PEGAS l-a reprezentat aprecierea prevalentei edemului de gamba la pacientii cu varsta mai mare de 18 ani, care se adreseaza institutiilor de tratament ambulatoriu, in mediul urban, in orase cu mai mult de 200 000 de locuitori.

Fig 1

Si datele furnizate de acest studiu epidemiologic sunt alarmante:

-          Prevalenta edemului de gamba de origine venoasa in marile orase din Romania este in medie de 26%;

-          82% dintre edemele diagnosticate de catre medicii de familie sunt de origine venoasa;

-          58% dintre pacientii cu edem venos de gamba nu erau diagnosticati anterior includerii in studiu, iar 64% nu urmasera nicio forma de tratament;

-          Patologia venoasa are un grad redus de perceptie din partea bolnavilor (acestia nu constientizeaza principalele simptome de boala, ignora semnele acestei patologii si nici nu solicita asistenta medicala), fapt confirmat de diferentele existente intre recunoasterea spontana si cea indusa a manifestarilor bolii venoase.