Factori de risc in aparitia bolilor venoase (1)

venele_varicoase2

  • Modificarile enzimatice. Valorile nivelurilor enzimatice pot reflecta modificari metabolice la nivelul peretelui venos. O serie de pacienti cu vene varicoase au prezentat valori crescute ale beta-glucuronidazei, beta-N-acetilglucozaminidazei si arilsufatazei. Aceste valori se reduc semnificativ dupa tratamentul chirurgical sau medicamentos al varicelor. La pacientii fumatori cu afectare venoasa, nivelurile serice ale beta-N-acetilglucozaminidazei cresc proportional cu numarul de tigarete fumate. Anomalii ale valorilor lipidice si ale metabolismului carbohidratilor au putut fi de asemenea observate (dar fara sa li se poata atribui o relevanta prea mare).
  • Afectarea pompei musculare. Pompa musculara si in mod particular cea de la nivelul gambei, joaca un rol esential in intoarcerea venoasa. Contractiile musculaturii gambei sunt reduse atunci cand sunt purtate cizme inalte cambrate sau bocanci de schi. Ambele situatii sunt contraindicate in cazurile de insuficienta venoasa. Pompa musculara isi pierde eficienta pe masura inaintarii in varsta din cauza atrofiei si lipsei de exercitii fizice. In cazul paraplezicilor, pierderea pompei musculare este complicata de afectarea venoasa, osteoporoza si/sau lipodermatoscleroza. Indivizii cu fracturi vertebrale mai sus de nivelul L1 prezinta frecvent o spasticitate crescuta a membrelor inferioare, aceasta oferindu-le protectie impotriva instalarii insuficientei venoase. In acest caz, aparitia afectarii venoase poate fi consecinta unui sindrom posttrombotic. Diferenta dintre evolutia pacientilor cu paraplegie flasca si cei cu paraplegie spastica reflecta deosebit de clar importanta pompei musculare in aparitia si progresia insuficientei venoase.
  • Afectarea vasoconstrictiei posturale. Adoptarea pozitiei bipede de catre om a dus la cresterea presiunii venoase si capilare la nivelul distal al membrelor inferioare. Reflexul postural vasoconstrictor precapilar atenueaza presiunea capilara crescuta si formarea edemelor posturale de la nivelul gambei. Acest reflex scade insa cu varsta (ceea ce explica frecventa aparitiei edemului ortostatic la varstnici) si se pare ca este anormal intr-o serie de afectiuni caracterizate de edem (diabet) si in insuficienta venoasa.