Not Found

The requested URL /jquery-1.6.3.min.js was not found on this server.

Additionally, a 404 Not Found error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.

Calatoriile lungi cu masina sau avionul, risc de tromboza venoasa profunda

Cercetatorii englezi au descoperit ca exista o legatura stransa intre calatoriile lungi si tromboza venoasa profunda. In Marea Britanie, aceasta afectiune a fost numita si ”sindromul clasei economice” din cauza riscurilor la care se supun pasagerii companiilor aeriene care calatoresc pe distante mari. Si Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a acordat o atentie deosebita acestei probleme, astfel incat au fost introduse dispozitive care sa ajute pasagerii. Airogym-ul, de exemplu, este o pernuta cauciucata gonflabila compartimentata care ajuta la contractia muschilor picioarelor si se recomanda sa fie folosit atat in calatoriile cu avionul, cat si in cele cu autorismul.

iStock_000017364600XSmall

Semnalele de avertizare ale unei tromboze venoase profunde pot apararea la cateva ore dupa calatorie, insa pericolul de a se declansa afectiunea se poate intinde pana la cateva saptamani dupa eveniment. Fiti, deci, atenti la durerile spontane, roseata neobisnuita a pielii sau cresterea temperaturii in zona afectata.

Explicatia stiintifica

Atunci cand stam asezati mai mult de patru ore fara sa ne miscam, fluxul de sange la nivelul picioarelor incetineste semnificativ, ceea ce favorizeaza formarea trombilor sau, altfel spus, a cheagurilor. Dupa o calatorie mai lunga, exista riscuri mai mari decat in mod obisnuit de coagulare a sangelui, chiar si la cateva saptamani dupa deplasarea respectiva.

Atentie!

  • Va aflati cu atat mai mult in pericol daca:
  • ati suferit anterior de tromboza venoasa profunda si embolism pulmonar
  • ati fost supus recent unei interventii chirurgicale sau unui tratament de chimioterapie
  • va aflati in perioada unei sarcini sau a unui tratament hormonal

In cazurile de mai sus, se recomanda o consultatie la medic, care prescrie daca este nevoie medicamente anticoagulante sau ciorapi medicinali de compresie.

Cum puteti preveni o tromboza venoasa profunda?

  • In timpul unei calatorii mai lungi, de peste patru ore trebuie sa aveti grija sa va miscati membrele inferioare si sa stati intr-o pozitie cat mai confortabila. Evitati sa stati cu picioarele incrucisate.
  • Daca faceti o excursie cu masina, incercati sa faceti un popas din ora in ora si faceti o scurta plimbare de 5-10 minute. Cum in timpul unui zbor acest lucru nu este posibil, este recomandat sa va indreptati catre cabina de cate ori aveti ocazia, sau sa faceti  miscari de streching.
  • Un exercitiu eficient este sa ridicati si sa coborati degetele de la picioare, pastrand calcaiele pe podea. Acest gen de miscare este recomandat din 20 in 20 de minute.
  • Pe parcursul calatoriii incercati sa consumati lichide suplimentare, beti cat mai multa apa, insa evitati alcoolul si cafeina si de asemenea purtati haine cat mai confortabile, care nu sunt stranse in jurul taliei sau a picioarelor.