Not Found

The requested URL /jquery-1.6.3.min.js was not found on this server.

Additionally, a 404 Not Found error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.

Rolul ecografiei Doppler in diagnosticarea bolilor venoase

Problema bolilor venoase a devenit controversata in ultimii ani, de aceea au aparut noi tehnici noninvazive de diagnosticare a acestor afectiuni. Ecografia Doppler, de exemplu, este una dintre procedurile care s-au dovedit a fi simple, ieftine și usor de efectuat, pentru ca nu necesita internare, dureaza aproximativ o ora și este neiradianta. Un alt plus al ecografiei Doppler este că nu presupune o pregatire in prealabil a pacientului si, de aceea, poate fi repetata de cate ori este nevoie, fara mari probleme.

ecografie-doppler-membre-inferioare

Dupa aplicarea gelului special pe suprafata pielii din zona afectata, doctorul urmareste pe monitorul ecografului prezenta fluxului de sange si a posibilelor cheaguri formate, folosindu-se de un transductor.  Medicul va identifica venele si arterele si va aprecia directia, calibrul, pulsatilitatea si va explora procesele supra adaugate in peretele vascular.

Rolul ecografiei Doppler este de a confirma o boala venoasa si de a evalua gradul refluxului venos si de a ajuta totodata la diagnosticarea mai multor afectiuni, printre care:

  • insuficienta venoasa cronica a membrelor inferioare
  • ocluzia arteriala
  • scaderea circulatiei sangvine a picioarelor
  • boala arterelor periferice
  • stenoza arterei carotide
  • tromboza venoasa profunda
  • varicocelul etc.

Pentru a testa eficacitatea acestei tehnici, cercetatorii au studiat pacientii suspecti de tromboza venoasa profunda si au comparat rezultatele cu cele de la venografie. In timpul a 14 luni consecutive, persoanele aflate sub suspiciunea acestui gen de afectiune au fost periodic testate la ambele membre inferioare  prin ecografia Doppler si prin venografie.  Fiecare caz a fost diagnosticat pozitiv, negativ sau neconcludent. De asemenea, pacientii au raspuns unor chestionare cu privire la factorii de risc, simptome si alte stari fizice relevante. Rezultatul acestui test a demonstrat ca spre deosebire de venografie, ecografia Doppler are specificitate de 100%, acuratete de 94% si sensibilitate 89% in diagnosticarea trombozei venoase profunde, una dintre cele mai grave boli venoase. De importanta majora, referitor la aceasta procedura medicala, in afara gradului mare de precizie, este lipsa durerii. In cazul efectuarii venografiei, injectarea substantei de contrast  care face vizibila radiografia, poate cauza neplaceri celor mai sensibili.