Not Found

The requested URL /jquery-1.6.3.min.js was not found on this server.

Additionally, a 404 Not Found error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.

Varicele – Mit si adevar

cum-apar-varicele

Care sunt miturile despre varice si care este samburele de adevar? Aflati ce sun specialistii despre varice.

De-a lungul timpului au aparut numeroase mituri comune despre varice si despre venele in „panza de paianjen”. Lipsa informatiilor veridice, cat si refuzul de a consulat un specialist in astfel de tratamente pot aduce consecinte grave asupra sanatatii picioarelor. Mai jos, va prezentam cele mai comune mituri despre varice, cat si adevarul pe care il cautati.

  • Mitul nr. 1: Venele varicoase sunt un semn al batranetii.

 Adevar: Cel mai comun factor pentru a determina daca esti predispus sa dezvolti vene varicoase tine de ereditate si nu de varsta. Altfel spus, daca unul dintre parintii tai se confrunta cu aceasta problema, exista 40% sanse sa trebuiasca sa ii faci fata. In cazul in care ambii parinti au aceasta boala, atunci este aproape sigur ca la un moment dat in viata sa o ai si tu. Principalul motiv pentru care majoritatea pacientilor descopera venele varicoase la varste inaintate se datoreaza faptului ca, cel mai probabil, le-au dezvoltat mai devreme in viata, iar timpul a permis ca boala sa progreseze si sa se manifeste vizibil. Cel mai bun sfat pentru pacienti este acela de a se lasa ghidati de simptome, si nu de varsta.

  • Mitul nr. 2: In general, barbatii nu sunt predispusi sa dezvolte vene varicoase.

Adevar: Cei mai multi dintre barbati cred ca doar femeile se confrunta cu varicele si asta datorita faptului ca doamnele sunt nevoite sa poarte ciorapi de compresie. Barbatii tind sa suporte durerea si rar sa caute consiliere profesionala, gandindu-se ca venele mari, bombate, nu reprezinta o problema. Din nefericire, venele varicoase afecteaza aproape 50% dintre reprezentantii sexului masculin, iar simptomele bolii venelor, cum ar fi modificarile de culoare, venele mari bombate si ulceratiile pielii, se manifesta indiferent de sex.

  • Mitul nr. 3: Este mai bine ca femeile sa astepte pana cand vor avea copii pentru a-si trata venele varicoase si venele de tipul „panza de paianjen” (teleangiectaziile).

Adevar: Din punct de vedere istoric acest mit s-a dovedit a fi adevarat, ca rezultat al metodelor de tratament invechite, cum ar fi de exempu decaparea venei, metode care erau de asemenea si dureroase. Astazi, progresele tehnologice moderne au condus nu numai la proceduri mai sigure, dar s-a redus si rata de recurenta la aproape 0% pentru tratarea varicelor direct la sursa.

  • Mitul nr. 4: Varicele sunt doar inestetice, nu este nevoie sa fie tratate.

Adevar: Acesta este, probabil, cel mai comun mit spus de catre medicii de azi. Nu numai ca este fals, mai mult, efectele secundare ale netratarii varicelor sau venelor de tip “panza de paianjen” pot agrava starea de sanatate. Daca aveti o problema ce are la baza insuficienta venoasa sau hipertensiunea venoasa (varice), durerea care rezulta din aceasta boala va creste in timp si poate duce la deteriorari mai grave ale corpului (de exemplu ulcere venoase ale picioarelor (rani deschise), sau chiar insuficienta cardiaca congestiva). Mai mult decat atat, in cazul in care venele varicoase sunt lasate netratate de-a lungul timpului, venele si tesutul conjunctiv din jur vor muri in cele din urma si abia atunci va aparea adevarata durere. Cu ajutorul tratamentului corespunzator, toate aceste simptome pot fi eliminate.

  • Mitul nr. 5: Tratamentele bolilor venelor sunt prea scumpe pentru a putea fi luate in considerare.

Adevar: Acest mit este adesea urmat de mitul nr. 4, in general procedurile cosmetice nu sunt acoperite de asigurarile de sanatate si prin urmare, reprezinta o cheltuiala suplimentara. Cu toate acestea, deoarece boala venelor este o boala reala, cea mai mare parte a costului este acoperita de asigurare. In plus, este comun (25% din timp) pentru pacientii care isi efectueaza proceduri cosmetice, cum ar fi indepartarea venelor de tipul “panza de paianjen”, sa descopere boala care sta la baza. Daca acest lucru se intampla, asigurarea acopera totul.

  • Mitul nr. 6: Venele varicoase sunt cauzate de sarcina.

Adevar: Acesta nu este un mit. Sarcinile duc la varice din urmatorul motiv – in timpul sarcinii presiunea copilului apasa pe venele pelviene provocand dilatarea venelor care la randul lor, duce la intinderea valvelor. In cele din urma, acestea isi pierd capacitatea de a se inchide in mod corespunzator si pot duce la aparitia varicelor. Elementul esential al cauzarii varicelor este ceea ce se numeste insuficienta valvulara.

  • Mitul nr. 7: Ciorapii de compresie vor face varicele sa dispara.

Adevar: Acest mit este fals. Ciorapii de compresie va ajuta sa comprimati venele varicoase si venele de tip “panza de paianjen” si vor incerca sa faca munca pe care trebuiau sa o faca valvele care nu au reusit. Cu toate acestea, ciorapii de compresie sunt doar o masura temporara. Daca problema de baza o reprezinta insuficienta valvulara, odata ce sunt eliminati ciorapii de compresie, cauza principala a varicelor continua. In concluzie, desi ciorapii de compresie pot ameliora simptomele, ei nu rezolva problema.

  • Mitul nr. 8: Cheagurile din picioare pot ajunge la plamani.

Adevar: Acest mit este adevarat. Se pot forma cheaguri in venele de la picior, care se pot rupe si apoi duce la plamani, provocand embolismul pulmonar.

  • Mitul nr. 9: Operatia este necesara pentru tratarea varicelor.

Adevar: Acesta este un mit. Pana in urma cu 8 ani, operatia era singura solutie, insa astazi a fost inlocuita cu proceduri Laser sau radiofrecvente, care au rezultate vizibile in tratarea varicelor.