Not Found

The requested URL /jquery-1.6.3.min.js was not found on this server.

Additionally, a 404 Not Found error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.

Incredibila poveste a atletei Summer Sanders

summer-sanders-olympian-varicose-veins-health-spry

Cand auzim vorbindu-se de varice sau in general de boala venoasa cronica, te gandesti ca doar bunicile sau matusile mai in varsta pot fi afectate de asa ceva. Iata insa, ca in vremurile de astazi, varicele pot aparea si la femeile tinere, care desfasoara o activitate sportiva, cel mai concludent exemplu fiind atleta Summers Sanders, medaliata cu aur olimpic.

Dupa cea de-a doua sarcina, comentatoarea Jocurilor Olimpice din 2012, a inceput sa aiba senzatii de oboseala si dureri la nivelul picioarelor. Initial a crezut ca sunt manifestari normale ale inaintarii in varsta dar dupa o excursie cu copii la Disneyland si-a dat seama ca problema este mult mai grava. Dupa doua zile de plimbari pe jos, drumul spre casa a fost groaznic , fosta sportiva fiind nevoita sa opreasca in nenumarate randuri din cauza durerilor groaznice la nivelul picioarelor. Controlul medical i-a intarit banuielile, fiind diagnosticata cu boala venoasa cronica , o boala progresiva, evolutiva,  care are ca si principale manifestari edemul (umflarea picioarelor) si varicele (venele varicoase).

Dupa ce si-a descoperit boala Summer Sanders s-a implicat activ in campaniile despre boala venoasa. ”Rethink Varicose Veins” face referire exact la mentalitatea femeilor care considera ca varicele te afecteaza in cel mai rau caz dupa varsta de 35 de ani.  De asemenea, campania atentioneaza ca femeile insarcinate si cu o istorie a acestei boli in familie sunt mult mai predispuse sa fie diagnosticate cu asemenea afectiuni. De altfel, Sanders era familiarizata cu manifestarile bolii venoase pentru ca si mama ei sufera de aceeasi boala.

Implicarea atletei in campania ”Rethink Varicose Veins” urmareste sa atraga atentia si asupra faptului ca varicele nu sunt doar probleme de ordin cosmetic. In afara durerilor si disconfortului, boala venoasa nediagnosticata si netratata la timp evolueaza si se poate agrava, cauzand reprecursuni mult mai serioase si invalidante, precum ulcerul venos, leziuni ale pieleii , cresterea riscului de a dezvolta un cheag de sange numit tromboza venoasa profunda. Un astfel de cheag se poate forma in venele profunde ale piciorului si se poate deplasa in alte parti ale corpului, inclusiv in plamani rezultand o stare potential letala numita embolie pulmonara. Indemnul lui Summer Sanders este sa mergeti la medic la primele semne de disconfort la nivelul picioarelor. Daca va treziti masandu-va picioarele la sfarsitul zilei sau le simtiti grele si umflate, efectuati neaparat un control la medic.

Totodata in aceasta campanie, sustinuta de fosta sportiva, sunt promovate o serie de metode de tratament ale acestei boli (de la tratament medicamentos, la mici interventii chirurgicale si schimbarea stilului de viata), in multe cazuri pacientul avand posibilitatea sa isi reia chiar in aceasi zi activitatea. Urmand un astfel de tratament, Summer Sanders a simtit o imbunatatire a evolutiei acestei boli ceea ce i-a permis sa participe la Maratonul de la Boston. Ea incurajeaza in continuare femeile din intreaga lume sa preia controlul asupra sanatatii lor si sa nu mai ignore astfel de simptome sacaitoare.