Not Found

The requested URL /jquery-1.6.3.min.js was not found on this server.

Additionally, a 404 Not Found error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.

Cum stiu daca sufar de boala venoasa cronica

Boala venoasa cronica afecteaza o parte din ce in ce mai mare din populatie, procentul femeilor care prezinta simptomele acestei boli fiind mult mai mare decat cel al barbatilor. Simptomele bolii venoase cronice, pot consta in durere la nivelul picioarelor; vene vizibil marite; glezne umflate sau schimbarea culorii in aceasta zona. Printre factorii care pot influenta aparitia bolii venoase cronice amintim: varsta, o eventuala sarcina, ereditatea, obezitatea, profesia in cazul in care necesita statul in picioare un numar mare de ore.

 

Pentru a putea diagnostica aceasta boala este nevoie de un control medical si istoricul bolilor pacientului. Venele varicoase sunt diagnosticate de obicei dupa aspect, nefiind necesare alte teste speciale pentru a confirma acest lucru. Daca in urma examinarii (inspectia vizuala, palparea vaselor de sange) si simptomelor pe care le are persoana, sunt suspectate complicatii, se vor efectua si alte teste. Totodata daca se doreste recurgerea la operatie sau la scleroterapie, efectuarea mai multor teste va fi necesara pentru a fi indicata localizarea exacta a problemei venei. In acest mod sansele ca tratamentul sa aiba succes vor creste.

 

Testele care se utilizeaza in astfel de cazuri sunt:

  • Doppler duplex: o metoda neinvaziva, nedureroasa, imagistica, care consta in studierea fluxului sanguin in venele sau arterele picioarelor, bratelor sau gatului, cu ajutorul ultrasunetelor. Un instrument manevrat cu ajutorul mainii este plimbat usor deasupra vasului de sange, in timp ce emite si primeste unde sonore amplifícate prin intermediul unui microfon. Sunete pot suferi modificari in momentul in care se lovesc de celule de sange, insa daca nu apar modificari ale sunetelor, inseamna ca circulatie sangelui in acea zona nu este normala. Informatiile de la undele sonore sunt transformate printr-un calculator in imagini pentru a vedea fluxul sanguin.
  • Venograma poate fi realizata pentru a evalua vasele de sange si valvele de la nivelul acestora. Metoda este reprezentata de o radiografie a diferitelor parti ale corpului (picioare, pelvis, brate, vasele de sange care duc la inima sau cele care vin din zona rinichilor) pentru a observa fluxul sanguin. Se introduce un lichid de contrast in sange pentru ca acesta sa fie vizibil in timpul radiografiei.
  • Testul Trendelenburg este parte a examenului medical pentru stabilirea bolii venoase cronice. Se realizeaza prin aplicarea unui garou asupra piciorului pacientului, deasupra sau sub genunchi pentru a constata ulterior cat de rapid se umplu venele cu sange. Daca acestea sunt inca vizibile la aplicarea garoului sau umplerea lor cu sange se realizeaza in 3-5 secunde, atunci va fi indicata o insuficiente a vaselor de sange in aceasta zona. Teste asemanatoare, care functioneaza pe acelasi principiu, al folosirii garoului sunt:Testul Mahorner – Ochsne, Testul Perthes, Testul Linton.
  • Testul Schwartz se realizeaza prin percutia unei vene de sange si interpretarea impulsului resimtit in urma acesteia.
  • Testul “tusei”.In acest caz pacientul sta in picioare si este rugat sa tuseasca. Doctorul ia pulsul femural, iar daca apare un raspuns al lichidului din aceasta zona, se considera ca venele nu functioneaza perfect.

 Medicii recomanda ca in cazul in care resimtiti simptomele amintite anterior, sa alegeti un consult medical pentru un diagnostic corect si pentru aplicarea imediata a tratamentului pentru boala venoasa cronica.