Not Found

The requested URL /jquery-1.6.3.min.js was not found on this server.

Additionally, a 404 Not Found error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.

Ecografia Doppler si importanta diagnosticarii bolilor venoase

spidervein

Boala venoasa cronica a capatat in secolul XXI notiunea de afectiune grava ce debuteaza prin aparitia unor vene umflate cu o usoara modificare a culorii pielii, care dau puternice dureri de picioare in urma unui efort minim. Fara o monitorizare corecta a acestei afectiuni, se poate ajunge chiar la ulceratii varicoase, o forma severa a bolii venoase cronice. In demersurile de depistare a cauzei varicelor, medicii folosesc ecografia Doppler, care are acelasi mecanism de functionare cu cel al unui sonar, asa incat aceasta se bazeaza pe identificarea undelor sonore in baza unui test de ultrasunete, identificand modul in care sangele curge prin vene, daca apar obstacole (cheaguri de sange) sau chiar daca sarcina este pusa in pericol in cazul unei persoane insarcinate ce prezinta tromboflebita.

Cu ajutorul ecografiei Doppler, pacientul diagnosticat cu boala venoasa cronica poate fi instiintat de un posibil viitor accident vascular, astfel ca odata depistate cheagurile de sange din interiorul venelor, ceea ce numim tromboza venoasa profunda, pacientul ar trebui sa fie mult mai atent la sanatatea sa.

Utilizand aceasta metoda, se pot identifica afectiuni precum:

 • Tromboza venoasa profunda
 • Tromboflebita superficiala
 • Arterioscleroza
 • Tumori vasculare
 • Ocluzii arteriale
 • Scaderea circulatiei sanguine in picioare
 • Defecte ale valvelor
 • Insuficienta venoasa
 • Ingustarea unor artere

Inaintea de efectuarea unei astfel de ecografii, se recomanda sa oferiti medicului informatii despre tensiunea dvs arteriala, dar si blocaje sau probleme pe care le-ati intampinat la nivelul picioarelor. De asemenea, daca sunteti fumator, medicii recomanda sa nu fumati inainte de efectuarea testului deoarece fumul de tigara are rolul de a contracta vasele sagvine.

Pentru efectuarea testului Doppler, pacientul se va prezenta la cabinetul de radiologie. Etapele sunt :

 1. Schimbarea hainelor de zi cu un halat de spital. Nu este nevoie sa renuntati la ochelari, lentile de contact, proteze dentare sau auditive
 2. Pacientul se intinde pe o masa de examinare
 3. Este administrat pe zona testata un gel solubil, peste care se va plimba un traductor ( un fel de microfon), care directioneaza undele de inalta frecventa spre arterele sau venele studiate
 4. Sunt aplicate mansete in mai mult pozitii de pe picior (coapsa, gamba si glezna) pentru a compara nivelurile de tensiune arteriala
 5. Imaginele se creaza atunci cand traductorul este apasat pe zona suspecta
 6. Undele de sunet se propaga si face posibila vizualizarea pe monitor a fluxului sanguin
 7. Se pot auzi chiar sunetele emise de viteza cu care sangele circula in vene

Procedura nu va dura mai mult de o ora, iar dupa aceasta medicul va poate sugera sa efectuati o serie de exercitii fizice usoare. Activitatile fizice se pot relua la scurt timp dupa acest examen.

Exista o serie de aspecte care pot compromite rezultatele testului si astfel va fi nevoie de o repetare a acestuia. Factori perturbatori se considera a fi :

 • Fumatul cu mai putin de o ora inainte de test
 • Obezitatea severa
 • Ritmul cardiac neregulat
 • Bolile cardiovasculare

In concluzie, o ecografie Doppler este un test non-invaziv folosit pentru a estima fluxul de sange ce trece prin vene, ce consta in emiterea de sunete de inalta frecventa ce urmaresc miscarea hematiilor. In functie de indicii obtinuti, medicul flebolog va considera acest rezultat ca punct de plecare pentru diagnosticarea bolii venoase.

http://www.webmd.com/dvt/doppler-ultrasound

http://www.healthline.com/health/doppler-ultrasound-exam-of-an-arm-or-leg#Overview