Not Found

The requested URL /jquery-1.6.3.min.js was not found on this server.

Additionally, a 404 Not Found error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.

Riscurile fumatului asupra circulatiei sangelui

smoking-ban

Fumatul este, astazi, unul din viciile care pun stapanire pe controlul vietii multora. Desi constienti de impactul negativ asupra sanatatii, cei mai multi afirma ca au inceput sa fumeze de la varste fragede, neluand in calcul ca pot fi mai tarziu propriile victime. In principal, persoanele fumatoare sunt direct expuse unor afectiuni cronice precum  cancer pulmonar, bronsita, hipotensiune arteriala, osteoporoza si nu in ultimul rand, prezinta o mare sansa sa dezvolte boli venoase cronice. Cercetatorii din domeniul medical apreciaza ca in curand se va ajunge ca 1 din 2 fumatori sa moara din cauza dependentei de nicotina.

Fumatul nu afecteaza doar plamanii, ci si circulatia sangelui deoarece fluxul de sange in corpul unui fumator este ingreunat. Astfel, decesele cauzate de accidentele vasculare sunt mult mai comune decat cele cauzate de cancerul pulmonar. Sangele este principalul instrument de transport al oxigenului si a substantelor nutritive in tot corpul. Boala venoasa cronica este o afectiune comuna care afecteaza venele membrelor inferioare care fac posibila circulatia sangelui spre inima. Sistemul de functionare presupune pomparea continua a sangelui, prin deschiderea si inchiderea valvelor, direct raspunzatoare de coordonarea fluxului sanguin. De asemenea, valvele venelor normale controleaza totodata si presiunea in venele mici de la nivelul picioarelor.

Problema apare atunci cand sangele nu circula corect si se intoarce in venele picioarelor, acolo unde, daca presiunea asupra venelor este mare, acestea se pot sparge si cauzeaza dureri sau chiar probleme severe cum ar fi tromboflebita. Cunoscute si sub numele de varice, aceste umflaturi de culoare rosiatica dau puternice dureri, senzatia de picioare grele, dar si disconfort cauzat de aspectul inestetic.

Este foarte important sa recunoastem si sa intelegem ca o alimentatie sanatoasa si un stil de viata echilibrat vor creste in principal calitatea vietii, dar ne vor determina sa ne simtim si mai tineri. Circulatia sangelui poate fi ingreunata si din cauza expunerii indelungate la monoxidul de carbon din fumul de tigara, peretii vaselor se deterioreaza si permit depunerea de grasimi asemenea unor cheaguri, astfel ca fluxul sanguin nu isi urmeaza cursul normal.

La nivelul sistemului circulator al picioarelor, se intalnesc urmatoarele afectiuni strict legate de dependenta de fumat, date in principal de slaba oxigenare si nutritie.

  • Boala Buerger – afectiune des intalnita la fumatori care consta in intreruperea circulatiei sangelui la nivelul picioarelor, mai cu seama la nivelul degetelor, de cele mai multe ori ducand la cangrena si la amputarea zonei afectatate.
  • Cangrena – apare de cele mai multe ori in tesuturile slab vascularizate. In plus, introducerea fumului de tigara in organism opreste circulatia oxigenului in limite normale, astfel ca acesta nu va mai ajunge in cantitati normal in zone precum degetele picioarelor. Ca urmare, pielea se innegreste si tesutul devine mort, fiind necesara interventia chirurgicala.
  • Insuficienta venoasa cronica – afectiune ce da in principal mari dureri de muschi in urma unui efort, din cauza neoxigenarii corespunzatoare a acestora.
  • Ulcer varicos si rani dureroase – afectiuni cauzate de nutritia precara de la nivelul vaselor de sange, reducerea elasticitatii acestora prin deficitul de vitamina E, dar si de vitamina C.

Tigara contine un cocktail din peste 4.000 de substante cancerigene, dintre care cele mai nocive sunt : gudron, nicotina, arsenic, cadmiu, crom -  adevarate arme la nivel micro de distrugere in masa. Efectele negative ale principalelor ingrediente din tigara sunt urmatoarele:

  • Gudron – atunci cand este inhalat, in sange intra o combinatie toxica de particule. Pe peretii vaselor de sange se depoziteaza ca un reziduu lipicios, ingreunand circulatia sangelui.
  • Arsenic – pentru prima oara a fost folosit ca otrava, in scop criminal, apoi in domeniul militar s-a descoperit ca prin arderea arsenicului se formeaza un fum toxic prin care inamicii sunt tinuti la distanta.
  • Cadmiu – substanta ce se utilizeaza in principal in fabricarea bateriilor; fumatorii retin in corp de doua ori mai mult cadmiu decat nefumatorii; dauneaza in procesul de refacere celulara, astfel ca vesele de sange devin mai sensibile la rupere.
  • Crom – este foarte periculos, persoanele expuse unor cantitati insemnate de crom sunt predispuse la cancer pulmonar. Cercetarorii au demonstrat ca aceasta substanta prezenta in lacuri si vopseluri distruge ADN-ul.
  • Monoxidul de carbon – un gaz inodor si incolor, dar cu importante daune la nivel circulator. Impiedica buna circulatie a oxigenului si face ca organele vitale sa nu primeasca o cantitate corespunzatoare.

Se recomanda un regim de viata echilibrat, astfel ca pentru o buna circulatie a sangelui, in alimentatia zilnica trebuie incluse alimente ce contin vitamina E, furnizoare de nutrienti si antioxidanti, alimente precum: seminte de floarea soarelui, de dovleac, migdale, alune de padure, broccoli, avocado,  patrunjel, masline, varza Kale.

De asemenea, apa (2L/zi) trebuie considerata ca principala sursa de oxigen, dar si practicarea unui sport sau a mersului pe jos trei din cele 7 zile ale saptamanii. In acest fel, sangele se oxigeneaza corespunzator si nu numai ca se va imbunatati circulatia saguina, dar se va remarca si o stare de bine generala.